Nu sunt ce par a fi -
Nu sunt
Nimic din ce-as fi vrut sa fiu!…
Dar fiindca m-am nascut fara sa stiu,
Sau prea curând,
Sau poate prea târziu…
M-am resemnat, ca orice bun crestin,
Si n-am ramas decât… Cel care sunt!…(fragment din Minulescu)

Una e să crezi şi alta e să fii credul(regula care trebuie respectata).

CELE SAPTE PRINCIPII HERMETICE-

1. LEGEA MENTALISMULUI-totul este spirit;UNIVERSUL este mental.
2. LEGEA CORESPONDENTEI-tot ceea ce compune UNIVERSUL,se gaseste in toate componentele sale si ceea ce este sus, este ca ceea ce este si jos si invers.
3 LEGEA VIBRATIEI-nimic nu sta,totul se misca ,totul vibreaza.
4. LEGEA POLARITATII- ori ce lucru are doi poli,totul are doua extreme,unde este binele este si raul.
5 LEGEA RITMULUI -totul se scurge inauntru sau in afara , oscilatia la dreapta este asemanatoare cu oscilatia la stanga si ritmul este constant.
6. LEGEA CAUZEI si EFECTULUI -(KARMA)-- Orice CAUZA are EFECTUL
sau,orice EFECT are CAUZA sa .
7. LEGEA GENULUI -totul are principiile sale-masculin ,feminin.

PEDAGOGUL,
SCRISORI DE LA TEDDY

In timp ce se afla in fata copiilor din clasa a 5-a, Doamna Thompson, în prima zi de școală, le-a spus un neadevăr. Ca majoritatea profesorilor, le-a spus elevilor săi ca îi iubește pe toți la fel de mult.
Totuși, acest lucru nu era posibil, deoarece în primul rând, cufundat în banca sa, era băiețelul numit Teddy Stallard.
Doamna Thompson îl urmărise pe Teddy în anul precedent şi observase că acesta nu se juca cu ceilalți copii, hainele sale erau neîngrijite şi era murdar mai tot timpul.
Şi Teddy putea fi nesuferit. Se ajunsese până acolo încat Doamnei Thompson îi făcea plăcere să scrie pe lucrările acestuia, cu un creion gros şi roșu, un X mare şi îngroșat şi să îi dea nota 4.
La școala la care preda doamna Thompson, trebuia să revizuiască toate caracterizările elevilor, iar pe Teddy îl lăsase intenționat la urmă. Totuși, când a deschis dosarul acestuia, a rămas surprinsă să vadă că profesoara din primul an scrisese "Teddy e un copil isteț, îşi face temele cu grijă, este manierat şi este o plăcere să fii în preajma lui".
Profesoara din clasa a 2-a scrisese "Teddy este un elev excelent, apreciat de colegii săi, dar este tulburat de faptul ca mama sa suferă de o boală incurabilă, iar viața de acasă trebuie să fie foarte grea"
Profesoara din clasa a 3-a scrisese "Moartea mamei sale îl afectase foarte mult. Se străduiește foarte mult, dar pe tatăl său nu îl prea interesează, iar climatul de acasă îl va afecta în curând, dacă nu se va schimba ceva"
Profesoara dintr-a 4-a a scris "Teddy este retras şi nu mai este interesat de școală. Nu are mulți prieteni şi uneori adoarme în timpul orei"
De-acum, doamna Thompson înțelesese problema şi i-a fost rușine de ce făcuse. S-a simțit şi mai prost când elevii ei i-au adus cadouri de Crăciun, legate cu panglici frumoase şi împachetate în hârtie strălucitoare. Mai puțin Teddy.
Cadoul acestuia era împachetat cu hârtie obișnuită de culoare maro. Doamnei Thompson i-a fost greu să îl deschidă în faţa celorlalți. Unii dintre elevi au început să râdă când a descoperit o brățară căreia îi lipseau unele pietre şi o sticluță de parfum pe trei sferturi goală... Ea i-a certat când a observat că brățara era draguţă şi parfumul mirosea frumos. Teddy Stallard a rămas după ore în acea zi doar pentru a-i spune "Doamna Thompson, astăzi miroşi exact ca şi mama".
După ce copiii au plecat, a plâns timp de aproape o oră. În acea zi, a încetat să mai predea citirea, scrierea şi aritmetica şi a început să îi înveţe pe elevi.
Doamna Thompson i-a acordat o atenție deosebită lui Teddy. Pe măsură ce lucra cu el, mintea sa a început să îşi revină. Cu cât îl încuraja mai des, cu atât acesta reacționa mai bine. Până la sfârșitul anului, Teddy ajunsese cel mai isteț elev din clasă, şi, în ciuda promisiunii că îi va iubi pe toți la fel, Teddy a devenit alintatul său.
Un an mai târziu, a găsit o scrisoare de la Teddy în care îi spunea că e cea mai bună profesoară pe care o avusese vreodată.
Au mai trecut încă șase ani până a mai primit un semn de la Teddy. Apoi el i-a scris că terminase liceul al treilea în clasă, şi că ea rămăsese cea mai bună profesoară pe care o avuse.
Patru ani mai târziu, a mai primit o scrisoare care spunea ca va termina în curând şi facultatea cu cele mai bune rezultate. Înca o dată o asigura pe doamna Thompson că fusese cea mai bună profesoară.
Apoi au mai trecut încă patru ani şi a mai venit o scrisoare, cu același mesaj, dar numele expeditorului era schimbat: Dr. Theodore Stallard.
Apoi o nouă scrisoare în care o anunța că se va căsători.
Îi spunea că tatăl său a murit cu câțiva ani în urmă şi o întreba dacă ar vrea să participe la nuntă şi să stea în locul în care stă de obicei mama mirelui. Bineînțeles că a acceptat. Și a purtat brățara căreia îi lipseau unele pietre şi a folosit acelaşi parfum pe care îl primise demult de la Teddy.
S-au îmbrățișat, iar Teddy i-a șoptit la ureche "Mulţumesc pentru ca ai crezut în mine. Mulțumesc pentru că m-ai făcut să mă simt important şi mi-ai arătat că pot însemna ceva."
Doamna Thompson i-a șoptit cu lacrimi în ochi "Teddy, ai înţeles greşit. Tu ești cel care m-a învățat că pot schimba ceva. Nu am știut cum să predau elevilor până te-am întâlnit pe tine."

MORALA:
Nu poți niciodată sa știi cum poți influenta viața altora prin ceea ce faci sau prin ceea ce nu faci.

Si nu uita!:
Nimeni nu are dreptul să privească o altă persoană de sus, decât în momentul în care se apleacă şi îi întinde o mână pentru a-l ajuta să se ridice!
schimbari in etapa actuala

Oamenii se schimba la nivel celularIntreg sistemul solar intra intr-o zona galactica in care exista o energie spatiala cu o frecventa mai inalta. Ce implicatii are aceasta adevarata "baie" energetica? Dr. Berrenda Fox furnizeaza dovezi ale modificarilor ADN-ului si a celulelor in acest interviu acordat Patriciei Resch. Dr. Fox a dovedit prin teste de sange ca unele fiinte au dezvoltat noi lanturi in ADN.
Patricia Resch: Care sunt schimbarile ce se petrec in momentul acesta pe planeta, si cum sunt organismele noastre afectate?
Dr. Berrenda Fox: Exista schimbari majore, mutatii care nu s-au mai petrecut, dupa geneticieni, de cand se presupune ca viata s-a ivit din apa. Cativa ani in urma, in Mexico City a fost o conventie a geneticienilor din toata lumea, si subiectul principal a fost legat de schimbarile care se produc la nivelul ADN-ului. Ni se intampla cu siguranta o transformare evolutiva, numai ca inca nu stim in ce anume ne transformam.
PR: Cum este aceasta schimbare de ADN?
Dr. Fox: Fiecare are o spirala dubla de ADN. Ceea ce noi aflam acum este ca exista si alte spirale care s-au format. In interiorul spiralei duble exista doua filamente (lanturi) de ADN rasucite intr-o spirala. In intelegerea mea, noi vom dezvolta douasprezece spirale. In aceasta perioada, care pare ca ar fi inceput cu 5 pana la 20 de ani in urma, am fost transformati prin mutatii. Aceasta este explicatia stiintifica. Este o mutatie a speciei noastre in ceva nou pentru care rezultatul final nu este inca cunoscut.
Schimbarile nu au fost facute publice, deoarece comunitatea stiintifica se teme sa nu inspaimante populatia. Totusi, oamenii se schimba la nivel celular. Lucrez cu copii, chiar acum cu trei care au 3 spirale de ADN. Mare parte dintre oameni stiu si simt asta. Multe religii au vorbit despre aceasta transformare si acum ea devine realitate, in moduri diferite. Stim ca este o mutatie pozitiva chiar daca fizic, mental si psihologic poate fi inteleasa gresit si poate inspaimanta.
PR: Acesti copii prezinta caracteristici diferite de ceilalti copii?
Dr. Fox: Acestia sunt copii care pot muta obiecte in camera doar concentrandu-se asupra lor, sau pot umple pahare cu apa doar privindu-le. Sunt telepatici. Poti sa te gandesti ca acesti copii ar fi angelici sau supraumani, dar nu sunt. Eu cred ca ei sunt ceea ce vom deveni noi, ca specie, in cateva decade.
PR: Crezi ca asta ni se va intampla tuturor?
Dr. Fox: Sistemele noastre imunitare si endocrine sunt cele mai bune evidentiatoare ale acestor schimbari. Acesta este unul dintre motivele pentru care lucrez la cercetari din domeniul testarii si terapiei imunologice. Cativa adulti pe care i-am testat au de fapt inca o spirala de ADN in formare. Cativa o au chiar si pe a treia. Acesti oameni trec printr-o multime de modificari majore care se petrec in constiinta si in organismul lor, pentru ca de fapt cele doua sunt una. In opinia mea, Pamantul si orice exista aici isi inalta vibratiile. Multi dintre copii recent nascuti au trupuri care sunt luminatori magnetici. Aceia dintre noi care sunt mai in varsta si aleg sa se schimbe trebuie sa treaca prin multe transformari fizice.
PR: Ce anume cauzeaza transformarea in organismele nascute cu cele doua lanturi normale de ADN?
Dr. Fox: Cel mai usor mod de a produce mutatia ADN-ului nostru este printr-un virus. In consecinta, virusii nu sunt neaparat rai. Virusii traiesc doar in tesuturi vii. Virusii ADN-ului, cum ar fi Epstein Barr sau Herpes #6 schimba structura celulara. Virusul HIV nu este un virus al ADN-ului. In loc sa transforme organismul, el il devoreaza. Cei mai multi dintre oamenii care trec prin acest proces si ies de partea cealalta a valului, cum s-ar spune, au o noua profesie, un nou mod de a gandi, sau cel putin un inceput al unui nou mod de viata.
Chiar daca ei se pot simti bolnavi, obositi, sau deznadajduiti la un moment dat, acesta e un dar. Li s-a acordat o sansa de a-si schimba structura ADN-ului si organismul intr-unul mai sanatos, mai luminos, ceea ce-i poate integra in noua generatie. Asa cum inteleg eu, vom putea desavarsi acest proces pana in anul 2012.
Modificari in ADN si remediile lor
Susanna Thorpe-Clark a scris un articol intitulat "Viziunea intreaga" in care dezvolta implicatiile schimbarilor ADN la fiintele umane. Iata mai jos un extras din acest articol:
In prezent ne modificam structura ADN (care are acum 2 spirale), de tip vechi, intr-una noua, ce va cuprinde mai multe spirale intrepatrunse. Dar nu numai noi, oamenii, ne schimbam. Intreaga viata de pe planeta sufera aceleasi modificari, pregatindu-se pentru o noua stare de existenta.
Noile conditii necesita sa renuntam la vechile concepte mentale si emotionale, numite "de vibratie joasa". Ca si moartea, renuntarea la vechile concepte este foarte importanta in procesul de schimbare, de evolutie umana. Astfel ca trecerea la un nou mod de viata ne cere sa renuntam la modul actual de a vedea lucrurile, la modul de a forma relatii interumane. Mai ales ca majoritatea modelelor curente nu pot face fata la noile conditii de viata. Nu e de mirare deci ca exista deja foarte multa frica, anxietate, neliniste in legatura cu viitorul nostru, mai ales ca deja aceste schimbari au inceput sa se simta, desi multi dintre noi nu le putem constientiza. De asemenea, modificarile fiziologice ale corpului uman incep sa se intensifice si din aceasta cauza apar diverse simptome temporare.
Unele dintre acestea sunt:
1. simptome gen raceala (febra, transpiratie, dureri osoase sau articulare) dar care nu raspund la tratamentul clasic;
2. Migrene, dureri de cap care nu se amelioreaza cu tratamentul clasic;
3. Ameteala, palpitatii, tiuituri in urechi, senzatia ca intreg corpul vibreaza interior (mai ales noaptea);
4. Spasme musculare (involuntare), dureri de spate, pierderea puterii musculare a bratelor (datorate schimbarilor in sistemul circulator);
5. Respiratie greoaie sau zgomotoasa;
6. Modificari in sistemul limfatic si in cel imunitar;
7. Oboseala nejustificata, tendinta de a dormi mai des decat in mod normal;
8. Unghiile si parul cresc mai repede decat in mod normal;
9. Episoade depresive fara motiv, fascinatia trecutului (relatii, evenimente, oameni);
10. Tensiune, neliniste, stress (senzatia ca ceva se petrece dar nu stii ce).
Multe dintre aceste simptome sunt prezente la foarte multi oameni. Majoritatea dau buzna la medicul lor dar afla cu stupoare ca totul e in regula. Toate aceste simptome sunt doar temporare, dispar de la sine si indica faptul ca aceste modificari fiziologice sunt in plina desfasurare.
Remedii pentru noile simptome
Incrancenarea si lupta nu vor duce decat la cresterea si agravarea simptomelor. Trebuie sa lasati corpul sa isi poarte singur de grija, stie sa o faca foarte bine. Daca sunteti obosit, odihniti-va si dormiti. Consumati multa apa de izvor, pentru ca in aceste momente corpul se purifica si elibereaza toxine mai intens decat pana acum.
Nu trebuie sa intrati in panica. Nu veti muri, e vorba doar de o schimbare fiziologica si subtila a corpului. Totusi, daca nu sunteti siguri, apelati la un sfat medical, faceti analize si veti vedea ce e de facut. Daca trebuie sa urmati un tratament, preferati o abordare naturista, renuntati la medicamentele de sinteza chimica in favoarea remediilor naturiste care va vor ajuta mai bland sa treceti peste disconfort.
Acest proces de schimbare interioara este cunoscut sub numele de "Ascensiune", pentru ca implica cresterea frecventei de vibratie specifica a corpului, ceea ce face sa apara aceste simptome temporare.
In aceste momente exista procese care se desfasoara in corp pentru a realiza schimbarile necesare adaptarii la noile conditii de viata. ADN-ul exista nu numai biologic, ci si in alte dimensiuni, pe alte frecvente de vibratie. Oamenii de stiinta cerceteaza ADN-ul uman si au invatat multe despre el. Dar ei inca nu sunt capabili sa inteleaga ca ADN-ul este mai mult decat atat, este semnatura personala armonioasa a fiecaruia dintre noi, valabila universal.
Daca ar fi sa auzim tonurile, sunetele generate de fiecare segment de ADN, am descoperi ca impreuna creeaza o colectie de frecvente armonioase, care este ca un identificator universal al fiecaruia. Nu mai exista nimeni care sa aiba aceeasi frecventa, identica, in tot universul. Astfel, se poate spune ca fiecare fiinta umana exista datorita rezonantei armonice cu structura informationala ADN.
Structura genetica opereaza ca un sistem de transmisie - receptie prin satelit. Fiecare componenta a ADN-ului rezoneaza specific pe o anumita frecventa de vibratie, iar acest ansamblu reprezinta de fapt conexiunea ta biologica si energetica cu toate lucrurile care exista, nu numai din mediul imediat inconjurator, ci chiar universal. Frecventele acestor componente genetice sunt foarte inalte, vibratiile lor sunt foarte fine. Practic, sunt lumina.
Modificarile care au loc in aceste momente in corp sunt o re-armonizare, o noua calibrare a frecventelor proprii la cele de referinta din intreg universul. Este vorba de procese de natura electrochimica si electromagnetica. In primul rand, relatiile de tip electrochimic dintre diferitele segmente de ADN se modifica ducand astfel la alte conexiuni intre componentele ADN, formand un alt fel de spirala. Aspectele electromagnetice corespondente noilor legaturi electrochimice sunt de fapt cresteri ale frecventelor de vibratie specifice. In consecinta, intregul corp va avea o frecventa rezonanta mai inalta. Pe masura ce procesul cunoscut ca "Ascensiune" are loc, intreaga fiinta este deja pregatita (de pe parcurs) pentru a face fata tranzitiei.
Un alt fapt important, care apare ca urmare a acestei cresteri a frecventei specifice, este folosirea unei parti mult mai importante din creier. Se stie azi ca omul obisnuit nu foloseste mai mult de 10% din intreg potentialul creierului, astfel ca pe masura ce se realizeaza "Ascensiunea", vor deveni operationale anumite zone din creier care au fost inactive timp de multe milenii, si care nu sunt raspunzatoare de modul rational de gandire ci de cel intuitiv si subtil de intelegere si actiune superioara.
Celebrele frecvente cerebrale (de tip alfa, gamma, etc) care sunt astazi cunoscute ca determinand starile mentale umane, au un rol important in acest proces de "acordare". Undele de tip gamma sunt cele mai importante, ele fiind cheia catre celelalte realitati (subtile, invizibile). Aceste noi modele urmeaza un proces format din trei stadii.
Primul stadiu este denumit "initierea". Este vorba de inceputul folosirii intentionate a constiintei in afara corpului fizic. Odata cu acest proces apare si constientizarea celorlalte forme de realitate. A doua faza este "comuniunea". Este vorba despre o adevarata interactiune si comunicare directa (non-verbala) in celelalte realitati dimensionale. Cel mai adesea va fi sub forma telepatica, dar continutul nu va fi cu mult diferit de cel obisnuit, din prezent. A treia faza este "ascensiunea". Din acest stadiu al constiintei vei putea sa faci adevarate calatorii plecand din realitatea aceasta obisnuita, spre realitatea Superioara Ultima. Toate cele trei stadii trebuie experimentate gradat, pe rand, in ordinea expusa.
Pentru a realiza "Ascensiunea" nu e suficient si nici necesar sa te gandesti la ceva anume sau sa ai un anumit tip de emotie. Este o calatorie constienta. Este renuntarea la vechile modele comportamentale pentru a deveni cu adevarat liber in a alege noi moduri de interactiune cu ceilalti, cu celelalte realitati invizibile.
(sursa: Active Information Media)
12 alimente vii,de baza pentru existenta umana

Alimentele "vii" sunt esentiale pentru o sanatate de fier. Afla ce beneficii iti poate aduce hrana vie si care sunt cele mai puternice alimente care iti intaresc sanatatea, oferind organismului toti nutrientii de care are nevoie.

Stim ca o dieta bogata in legume si fructe (fara exagerari), peste, nuci, seminte, cu un continut redus de grasimi saturate (care se gasesc in principal in toate produsele procesate din comert) si bogat in grasimi de calitate superioara (acizii grasi esentiali din pestele oceanic, semintele de in si nuci) asigura functionarea organismului nostru la capacitate maxima. Daca la planul de meniu sanatos mai adaugam un stil de viata activ si o hidratare optima inseamna ca ne pasa de sanatatea noastra si incercam sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a mentine acest echilibru.

Daca adaugi pe lista si alimentele "vii", dupa ce vei constata singur/a importanta lor nu ai de ce sa-ti mai faci griji. Daca nu esti mare fan al legumelor si verdeturilor crude si ti se pare foarte plictisitor un asemenea meniu, afla ca diversitatea pe care ti-o ofera un asemenea meniu este mult mai larga decat ti-ai putea inchipui. Combinatiile pe care le poti obtine te vor uimi pana si pe tine odata ce te vei familiariza putin cu ceea ce inseamna hrana vie. De ce este important sa consumam alimente crude? Pentru ca doar ele asigura nutrientii de valoare organismului, conferindu-ne energie, un sistem imunitar capabil sa lupte impotriva "pradatorilor", o greutate corporala normala si o incetinire a procesului de imbatranire. "Alimentele vii cresc vitalitatea, intaresc sistemul imunitar, regleaza greutatea si incetinesc procesul de imbatranire. Abunda in vitamine si minerale, contin o cantitate suficienta de proteine si au foarte putine calorii. Sunt bogate in carbohidrati cu digestie lenta care sporesc energia si pentru ca alimentele vii sunt in general foarte bogate in apa, ele reprezinta modul ideal de detoxifiere a organismului. De asemenea, sunt bogate in fibre", explica dr. Gillian McKeith, medic nutritionist recunoscut la nivel international in cartea sa "Hrana vie pentru sanatate".
Enzimele: "clasa muncitoare" a organismului

Elementul cu adevarat remarcabil pe care il contin alimentele vii, in special cele neprelucrate, sunt enzimele, specifica in cartea sa celebra nutritionista. Ea ne explica rolul acestora, mentionand ca ele reprezinta cheia pentru o absorbtie buna a hranei, fiind eliberate odata ce incepem sa mestecam. "Enzimele, intalnite in toate organismele vii, sunt molecule de proteine care digera hrana, descompunand-o in fragmente suficient de mici incat sa treaca in sange prin porii minusculi ai intestinelor. Ele reprezinta clasa muncitoare a organismului", explica nutritionistul care mai precizeaza ca pe langa actiunea de digerare a hranei, enzimele au rolul de a distruge toxinele, de a descompune grasimile si celuloza si de a metaboliza amidonul si proteinele.
Ce simptome anunta o lipsa a enzimelor in corp?

Tinand cont de experienta sa in cadrul propriei clinici (Clinica McKeith) din Londra, Dr. Gillian McKeith precizeaza in cartea sa ca printre cele mai intalnite simptome care anunta o lipsa a enzimelor sunt cele de natura gastrointestinala:

* indigestie;
* malabsorbtie;
* arsuri stomacale;
* ragait;
* gaze;
* balonare;
* crampe;
* constipatie;
* sindromul de colon iritabil;
* oboseala cronica.

Cele mai puternice 12 alimente "vii"

Potrivit dr. Gillian McKeith exista 12 alimente care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia noastra.

1. Germenii sunt bogati in enzime, enzime antioxidante, elemente antiimbatranire, vitamine, minerale, aminoacizi, clorofila, proteine complete, fibre si pigmenti. Au rolul de a imbunatati digestia, dau vitalitate, energie, intaresc organismul si ofera protectie impotriva radicalilor liberi;

2. Meiul este bogat in fier, magneziu, potasiu, siliciu, complexul vitaminic B si vitamina E. Are rolul de a ajuta digestia, imbunatatind asimilarea substantelor nutritive. De asemenea, indeparteaza acidul in exces si impiedica dezvoltarea ciupercilor;

3. Lucerna contine o cantitate mare de enzime digestive si bioflavonoide, vitamine, minerale, aminoacizi si de patru ori mai multa vitamina C decat majoritatea citricelor. Are rolul de a regla problemele digestive, arsurile stomacale, gazele, balonarea, malabsorbtia, favorizand descompunerea grasimilor, a celulozei si a amidonului;

4. Aloe vera este bogata in steroli vegetali, aminoacizi si polizaharide. Are rolul de a reface tesuturile deteriorate, reduce inflamatiile si ajuta digestia;

5. Orzul verde contine antioxidanti puternici si multe proteine usor asimilabile in comparatie cu cele din carne. Are rolul de a imbunatati nivelul energetic si rezistenta, protejeaza tesuturile si inlatura din corp substantele poluante;

6. Semintele de in contin un echilibru perfect intre acizii grasi esentiali omega-3 si omega-6. Au rolul de a regla greutatea corporala si functiile intestinale, reduc colesterolul, imbunatatesc tonusul pielii, imunitatea si reproducerea;

7. Patrunjelul are mari cantitati de betacaroten, vitamina B12, clorofila, calciu, mai multa vitamina C decat citricele. Are rolul de a ajuta mecanismele de aparare ale corpului, suprima bacteriile daunatoare si intareste imunitatea;

8. Algele marine constituie sursa cea mai usor digerabila de minerale, avand un rol esential in imbunatatirea digestiei si asimilarea substantelor nutritive. De asemenea, ajuta la mentinerea unei greutati constante;

9. Stevia contine proteine, fibre, carbohidrati complecsi si vitamine. Are rolul de a inlatura pofta de dulciuri si de a controla apetitul alimentar;

10. Floarea soarelui este bogata in acizi grasi esentiali, vitaminele A, E, D si complexul B, zinc, fier, calciu, mangan, fosfor, proteine si substante lipotrope. Semintele crude de floarea soarelui sunt considerate cel mai bun "stimulent" energetic;

11. Algele salbatice verzi-albastre contin aproape orice element nutritiv cunoscut si au rolul de a imbunatati memoria, imunitatea, vitalitatea, ajutand la indepartarea bacteriilor nesanatoase, a patogenilor, a bacteriilor, virusilor, racelilor si gripelor;

12. Quinoa este condiderata cea mai puternica proteina, mai folositoare decat cele care se gasesc in carne, avand in continutul ei toti aminoacizii esentiali. De asemenea, este o buna sursa de calciu, mult mai usor asimilabil decat cel din lapte. Are rolul de a intari oasele, creste performantele sexuale.
Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

Sanatate de la mama natura Natura ne pune la dispozitie totul pentru a ne mentine sanatosi,pentru a recupera ce am pierdut.. Se zice ca Dumnezeu a lasat pentru fiecare boala cate o planta.... SI NU IN ULTIMUL RAND TRATAMENTUL HOLISTIC E DE BAZA.

 
 

alimentele si rolul lor

Creat 07/16/2010 13:32:50 | Ultima modificare 07/16/2010 14:25:32
http://ezoteric. 50megs.com/ qigong/energia_ hranei.htm
Energia hranei
In Occident alimentele sunt descrise ca avand in componenta diferite cantitati de proteina, grasimi, minerale, vitamine s.a.m.d. Valoarea nutritiva a alimentelor este reprezentata de suma ingredientelor chimice inainte de introducerea acestora in corp. Cu alte cuvinte, un aliment poate fi desfacut in elementele sale constitutive iar apoi recreat prin sinteza de laborator.
In Orient alimentele sunt descrise ca avand anumite calitati cum ar fi: “racesc” sau “incalzesc”, au diferite gusturi sau actioneaza asupra corpului in anumite feluri. Aceste informatii au fost obtinute prin atenta observare a reactiei corpului dupa ingerarea diferitelor alimente. Valoarea nutritiva a unui aliment este data de numarul de proprietati energetice care descriu actiunea acelui aliment asupra corpului uman. Asadar in timp ce viziunea occidentala asupra alimentelor se bazeaza pe chimie, cea orientala seamana mai mult cu alchimia.
Cea mai importanta categorie, in ce priveste viziunea orientala asupra alimentelor, este temperatura. In conformitate cu medicina orientala un aliment poate fi fierbinte, cald, neutru, racoros sau rece. Ovazul, carnea de pui si ceapa, de exemplu, sunt calde; orzul, carnea de iepure si salata verde sunt racoroase. Notiunile de cald si rece din medicina orientala nu se refera la temperatura masurata in grade Celsius ci la efectul pe care alimentul respectiv il are asupra corpului dupa incheierea procesului de digestie.
Alimentele “racoroase” directioneaza energia spre interior si in jos, racorind mai intai partile superioare si exterioare ale corpului. Alimentele “calde” misca energia in sus si spre exterior, incalzindu-ne astfel din interior spre exterior. Alimentele foarte “fierbinti” ne incalzesc intens iar apoi ne racoresc prin transpiratie. A cunoaste “temperatura” alimentelor e foarte important in bucataria orientala traditionala. Astfel, “caldul” curry este echilibrat prin combinarea cu “racoritorul” castravete sau iaurt; “fierbintea” carne de miel e “racorita” cu sos de menta; supa de radacinoase ne incalzeste iarna iar salatele ne racoresc vara.
Nu exista reguli absolute care sa spuna daca un aliment e “cald” sau “racoros”. Exista insa niste repere generale pe care ne putem baza. Plantele care cresc mai greu (radacinoasele, ghimbirul, etc.) sunt ceva mai “calde” decat cele ce cresc mai repede (salata verde, dovleceii, etc.). Alimentele cu un continut mare de apa sunt mai “racoroase” (pepenele, castravetele, dovleceii). Alimentele uscate sunt mai “calde” decat cele proaspete. Legumele si fructele tratate cu ingrasaminte chimice pentru a creste mai repede sunt mai “racoroase” decat cele naturale.
Temperatura alimentelor poate fi influentata deasemenea si de metoda de gatire folosita. Iata efectele catorva astfel de metode: fierbere in aburi – racoroasa/neutra, fierbere – neutra, prajire usoara – usor calda, fierbere la foc mic – calda, coacere la cuptor – mai calda, prajire – fierbinte, prajire la gratar – mai fierbinte.
Alimentelor introduse in cuptorul cu microunde nu li se modifica temperatura energetica dar studii recente au aratat ca alimentele sufera modificari la nivel celular care cauzeaza schimbari anormale in compozitia sangelui si scaderea sistemului imunitar. Asadar cunoasterea temperaturii energetice a alimentelor ne poate ajuta sa ne echilibram dieta in functie de necesitati. Astfel persoanele cu constitutii reci au nevoie de diete “calde” si viceversa.
Gustul descrie o calitate esentiala a unui aliment, adica potentialul care este eliberat prin intermediul alchimiei prepararii hranei si digestiei. Fiecare gust provine dintr-o putere elementara si se spune ca intra intr-un singur organ. Exista cinci gusturi:

1. Sarat – apartine elementului apa si intra in rinichi
2. Acru – apartine elementului lemn si intra in ficat
3. Amar – apartine elementului foc si intra in inima
4. Dulce – apartine elementului pamant si intra in splina
5. Picant – apartine elementului metal si intra in plaman.

Deseori ne intrebam daca alimentul de care ne e pofta e bun pentru noi. Raspunsul e si da si nu. Cand exista un dezechilibru energetic in corpul nostru apare pofta, in incercarea de a corecta acest dezechilibru. Gustul dulce ajuta la intarirea Splinei astfel ca atunci cand avem pofta de ceva dulce, exista un dezechilibru la nivelul Splinei noastre. Aceasta pofta e buna in masura in care ne “spune” ca exista un dezechilibru la nivelul Splinei care trebuie corectat. In timp ce o cantitate moderata dintr-un aliment cu un anume gust se poate dovedi benefica pentru organul corespunzator gustului, prea mult, ca de obicei, strica, putand obtine in acest fel exact efectul contrar. In societatea noastra unde alimentele sunt foarte condimentate, “prea mult
“ se poate consuma foarte usor.
Gustul ne poate spune cate ceva si despre actiunea respectivului aliment:

1. Gustul sarat se deplaseaza spre interior si in jos, atragand actiunea alimentului catre centrul corpului. Gustul sarat umezeste, inmoaie si detoxifica, contracarand astfel intarirea muschilor si a glandelor. Regleaza echilibrul umezelii in corp, stimuleaza functia digestiva si imbunatateste concentrarea. Acest gust ajuta la eliminarea excesului de umezeala prin actiunea de intarire a rinichilor ca si la rehidratarea corpului. Gustul sarat in excess poate coagula sangele si stresa Inima.
2. Gustul acru stimuleaza contractia si absorbtia. Are un efect astringent. De aceea se foloseste in cazuri de pierdere de lichid cum ar fi transpiratie, diaree si hemoragii. Contracareaza efectele alimentelor grase, previne stagnarea si ajuta la absorbtia digestiva. Gustul acru stimuleaza in special secretia vezicii biliare si a pancreasului si in ciuda naturii acide a majoritatii alimentelor acre, efectul este de scadere a aciditatii intestinelor. Alimentele acre activeaza sangele dar in exces pot produce retentie prea mare de umezeala.
3. Gustul amar elimina si usuca deoarece se misca in jos prin corp. Imbunatateste apetitul, stimuleaza digestia si elimina umezeala si caldura. Este folosit pentru reducerea excesului. Gustul amar actioneaza in special asupra Inimii dar si asupra Plamanului. In excess, gustul amar poate duce la pierdere de qi si de umezeala.
4. Gustul dulce este de departe cel mai intalnit pentru ca toate alimentele il contin intr-o masura mai mare sau mai mica. Acest gust armonizeaza toate celelalte gusturi si reprezinta punctul central al dietei noastre, stimuland usor circulatia qi-ului si a sangelui. Gustul dulce se regaseste in majoritatea carnurilor, plantelor, nucilor, lactatelor si legumelor amidonoase si are efect de tonifiere si intarire. Alimentele dulci sunt folosite pentru tratarea deficientelor si a uscaciunii. In exces, acest gust duce la formarea flegmei si a caldurii. Zaharul rafinat slabeste sangele. Excesul de dulce trebuie evitat in conditii de umezeala accentuata.
5. Gustul picant disperseaza orice fel de stagnare si sustine circulatia qi-ului si a sangelui. Stimuleaza digestia si ajuta la dispersarea flegmei. Temperatura alimentele cu gust picant trebuie aleasa cu mare grija. Multe alimente “fierbinti” sunt atat de fierbinti incat ajung sa racoreasca corpul prin transpiratie. Alimentele picante “calde” isi mentin efectul un timp mai indelungat fiind indicate in conditii “reci”. Alimentele cu temperatura “racoroasa” pot fi folosite cand e prezenta caldura in exces.

Am vazut asadar ca fiecare gust corespunde unui anumit organ. Deasemenea se spune ca fiecare aliment isi directioneaza efectele catre un anume organ prin intermediul meridianelor energetice. Migdalele, de exemplu, “intra” pe meridianul Plamanului iar nucile pe cel al Rinichiului. Un aliment poate fie sa tonifice o substanta corporala sau functie (yin, yang, qi, sange) fie sa reduca influenta unei stari patologice (stagnarea qi-ului, staza sangelui, umezeala, cald sau rece). Migdalele, de exemplu, contracareaza flegma iar nucile tonifica yang-ul.
Atunci cand combinam traseul energetic cu actiunea terapeutica a alimentelor obtinem descrierea efectului sau terapeutic. Folosind exemplele de mai sus, putem spune deci ca migdalele indeparteaza flegma din Plaman iar nucile tonifica yang-ul Rinichiului. Stiind aceste lucruri putem sa includem in dieta noastra alimentele care ne sunt folositoare din punctul de vedere al nevoilor energetice personale.
Sa vedem acum cum putem sa tratam diferitele deficiente care pot aparea.

1. Persoanele cu deficit de yang – unei astfel de persoane ii lipseste scanteia catalitica ce aprinde arderea la nivel celular. Cand focul nostru e slabit, devenim reci iar procesele fizice incetinesc. Hipotiroidismul, de exemplu, apare ca urmare a deficientei de yang cand rata metabolismului scade iar pentru refacerea echilibrului se folosesc medicamente precum Tyroxina. In viata de zi cu zi, miscare este cea care genereaza yang, crescand viteza proceselor metabolice. De aceea in astfel de cazuri exercitiile fizice sunt binevenite. Acelasi principiu il putem aplica si in cazul alimentelor. Asa cum deficienta de yang este tratata cu “caldura” prin folosirea moxelor, tot asa putem folosi alimentele care au temperatura “calda” pentru intarirea yang-ului. Pentru a ajuta la patrunderea cat mai profunda a “caldurii” vom folosi metode de preparare a mancarii precum coacerea in cuptor, prajirea la gratar sau in tigaie. Sfaturile pentru o persoana cu deficienta de yang sunt asadar: sa se miste mai mult, sa consume mai putine alimente reci, sa evite expunerea la temperaturi scazute, sa consume mai multe alimente “calde” si cateva dintre mirodeniile “calde” cu gust picant. Castanele, pastravul la cuptor, mielul prajit sau ceaiul indian condimentat sunt recomandari tipice pentru aceste persoane iar mancarea poate fi condimentata cu ghimbir, scortisoara, cuisoare, nucsoara, busuioc, rozmarin si cimbru.
2. Persoanele cu deficit de yin – pentru aceste persoane odihna este cheia pentru refacere. In acest caz echilibrul poate fi restabilit prin practici care ne interiorizeaza, precum meditatia sau odihna de calitate. Sunt de dorit locurile linistite unde putem hrani aspectele subtile si reflective ale fiintei noastre. Toate acestea trebuie dublate insa si de o dieta corespunzatoare. Alimentele care intaresc yin-ul sunt de obicei racoroase. Ele calmeaza si umezesc. Foarte folositoare sunt deci gusturile dulce, sarat si acru in timp ce gusturile amar si picant sunt reduse la maxim. Printre alimentele ce tonifica yin-ul se numara multe fructe, seminte, alge de mare si produse lactate. O masa care sa hraneasca yin-ul poate fi formata dintr-o salata de fructe, oua prajite sau supa de peste. Algele de mare si varehul sunt suplimente folositoare pentru o astfel de dieta iar carnea de porc sau de iepure poate fi folosita cu succces. Asadar, persoanele cu deficienta yin sunt sfatuite sa reduca stimularea si sa se odihneasca mai mult, sa reduca alimentele stimulatoare si sa consume alimente care induc o stare de calm.
3. Persoanele cu deficit de qi – cauzele pierderii qi-ului sunt multiple. Unele tin de emotii, altele de mediul inconjurator iar altele de lipsa de oxigen datorata unei respiratii superficiale. Si alimentele au partea lor de vina: cele fara “viata”, mai ales cele supuse actiunii microundelor, nu contin ce trebuie pentru a sustine calitatea qi-ului din corpul nostru. La nivel fizic, deficienta de qi se traduce prin lipsa energiei care este oferita de arderea carbohidratilor. Principiul rezonantei se foloseste si in cazul anumitor alimente care au anumite forme sau culori, pentru intarirea qi-ului din anumite organe. Dovleceii, de exemplu, se folosesc pentru intarirea Splinei iar fasolea pentru intarirea Rinichiului. Supa de pui tonifica desemenea qi-ul. Ovazul, carnea de pui si curmalele sunt unele dintre cele mai bune alimente cunoscute care tonifica qi-ul mai ales cand sunt suplimentate cu ginseng sau de laptisor de matca. Aceasta suplimentare e recomandata doar pe termen scurt.
4. Persoanele cu deficit de sange – calitatea sangelui nostru reflecta substantele nutritive care circula in corpul nostru iar producerea acestuia depinde de cat de puternica e Splina noastra. Sangele este transportat catre Incalzitorul Superior unde este energizat de Inima dupa ce a fost influentat de Plaman. Deficitul de sange se trateaza cu usurinta prin dieta mai ales cand aceasta este sprijinita de exercitii care imbunatatesc functionarea Plamanului. O dieta bogata in legume e esentiala. Beneficiile ei pot fi crescute daca se adauga si seminte. Majoritatea carnurilor, fasolea si alimentele bogate in proteine pot intari deasemenea sangele. Sau mai pe scurt, daca aveti un deficit de sange, mancati mult si variat caci in cele din urma toate alimentele sunt transformate in sange sau qi. Sangele este slabit mai ales de zahar iar calitatea lui scade prin consumarea alimentelor foarte sarate, denaturate sau grase. Oua fierte cu spanac, supa de radacina de sfecla, ficat fiert sau ceai de urzica sunt retete simple pentru o dieta care sa hraneasca sangele.

Daca am vorbit de deficiente, sa spunem cate ceva si despre exces si despre ce produce acesta.

1. Stagnarea – are nevoie de miscare fie ca e de natura emotionala, fizica sau creativa. Cand ne referim la hrana, recomandarea e sa reducem situatiile care incurajeaza stagnarea cum ar fi mancatul excesiv, prea multe alimente complexe, sau prost combinate. Gustul picant se foloseste pentru a da “un impuls” miscarii.
2. Caldura sau raceala – sunt tratate de opusele lor. Raceala e combatuta cu alimente calde si viceversa. Cand e implicat un factor patogen iar starea e acuta se recurge la gustul picant pentru indepartarea din corp factorului invadator. De exemplu, gustul picant racoritor al florii de soc se foloseste pentru un factor patogen fierbinte in timp ce gustul picant cald al ghimbirului pentru unul rece.
3. Umezeala excesiva si flegma – umezeala excesiva rezulta din incercarea ratata de incalzire sau transformare a umezelii din corp. E aproape intotdeauna asociata cu o Splina slabita, deseori cu un Rinichi slabit si uneori cu un Plaman slabit. Umezeala excesiva se poate localiza intr-o anume parte a corpului sau poate afecta intreg corpul. Unii oameni sunt mai predispusi la umezeala excesiva decat altii. Aceasta tendinta spre umezeala poate fi agravata de locuitul in conditii de umiditate sau de un stil de viata sedentar. E nevoie de puterea transformatoare a yang-ului din corp pentru a opri acumularea de umezeala. Tendinta catre umezeala poate creste si ca urmare a unor obiceiuri alimentare ce inhiba functionarea Splinei sau care scad cantitatea de yang. Umezeala excesiva poate fi cauzata si de agentii patogeni din corp care nu au fost eliminati corespunzator sau de consumul de steroizi sau antibiotice.

Umezeala in exces se trateaza prin intarirea Splinei dar si prin tonificarea Rinichilor, Plamanului si a yang-ului corpului. Umezeala excesiva e deseori rezultatul supraalimentarii dar poate aparea si ca urmare a incarcarii sistemului digestiv cu mancaruri prost combinate. E indicat sa evitam prea multe alimente crude, reci sau dulci si consumul exagerat de lichide.
Unele alimente predispun la acumulare de umezeala excesiva. Printre acestea se numara lactatele (produsele din lapte de oaie sau capra produc mai putina umezeala), carnea de porc, alunele prajite, sucurile concentrate mai ales cele de rosii sau portocale, painea alba, drojdia de bere, berea, bananele, zaharul si indulcitorii si grasimile saturate. Alte alimente au exact efectul invers, de inlaturare a umezelii excesive. Multe dintre ele au gust amar sau sunt diuretice: orzul, telina, algele de mare, orezul si usturoiul.
Prezenta in exces a flegmei cere scaderea consumului de alimente care formeaza flegma si folosirea alimenteleor care o indeparteaza, cum ar fi usturoiul, ridichile sau orzul. In cazul retentiei de lichid in corp se folosesc alimente diuretice precum telina sau algele de mare.
Pentru indepartarea umezelii excesive devenita cronica e necesar mai mult timp si combinarea folosirii alimentelor care indeparteaza umezeala cu evitarea celor care duc la formarea umezelii. Cand corpul e slabit, ca in cazul sindromului oboselii cronice, de exemplu, tonifierea se poate dovedi mai importanta decat reducerea umezelii excesive deoarece pana cand umezeala nu poate fi transformata de Splina si de yang-ul corpului, ea va continua sa se acumuleze cu usurinta. Orzul si varza se folosesc pentru reducerea caldurii si umezelii din Ficat, ceaiul din radacina de papadie ajuta in mod deosebit la transformarea umezelii din Incalzitorul Inferior iar ceaiul de iasomie ajuta o Splina rece si umeda.
Iata in continuare un tabel cu descrierea calitatilor catorva fructe si legume:
Fructul/Leguma
Temperatura
Gust
Meridian
Tonifica
Regleaza
Afine
Racoros
Acru
P, S, St
U, C, T
Alge de mare
Rece
Sarat
R, St
Yin
C, F, T, A
Ananas
Neutru
Acru, dulce
Yin
C
Anghinare
Racoros
Amar, sarat, dulce

VB, F
Yin, sange
CQ, T, A
Avocado
Racoros
Dulce
IG, F, P, SP
Yin, sange
Banana
Rece
Dulce
F, P
Yin
C, T
Broccoli
Racoros
Amar, picant
Caisa
Neutru
Acru, dulce
P
Yin, sange
Capere
Cald
Amar, picant
CS, R, U
Cartof dulce
Cald
Dulce
R, S
Yin, qi
R
Cartofi
Neutru
Dulce
R, S, St
Yin, qi
C
Castravete
Racoros
Dulce
IG, S, St
C, T
Capsuni
Rece
Acru, dulce
R, F, P, S
Ceapa
Cald
Picant
P
CS, R, U, T
Cicoare
Racoros
Amar
VB, F
A
Cirese
Cald
Dulce
I, S, St
Qi
CS, R
Ciuperci
Racoro
Dulce
IG, F, IS,St
F, CQ, T
Coacaze negre
Rece
Acru, dulce
F, R
Conopida
Racoros
IG, S, St
Coriandru
Cald
Picant
P, S
CS
Curmale
Cald
Dulce
F, P, S
Qi, sange
Dovleac
Neutru
Dulce
P,
U
Dovlecei
Racoros
Dulce
Dude
Rece
Dulce
R, F, P
Yin, sange
Fasole
Neutru
Dulce
R, S
Yin
Frunze de mustar
Cald
Picant
P, St
CS, R, F
Grepfrut
Rece
Acru, dulce
C, F, CQ
Gulii
Neutru
Amar, picant, dulce
CS, R, U
Gutui
Cald
Acru
F, S
Hagina
Cald
Amar, picant
I, IG, P
CS, R, U
Lamai
Rece
Acru
VB, R, IG, F, S
Yin
CS, C, CQ, T
Mandarine
Rece
Acru, dulce
P, St
Yin
CS
Mango
Rece
Acru, dulce
St
Yin
C
Mar
Rece
Acru, dulce
I, P, St
Yin
C
Masline
Neutru
Acru, dulce
P, St
T
Mere acre
Neutru
Acru, dulce
I, F, P
Morcov
Neutru
Dulce
F, P, S
CQ
Mure
Cald
Acru, dulce
F, R
Napi
Neutru
Amar, picant, dulce
St
CS, R, U, C, T
Nuca de cocos
Neutru
Dulce
Qi
Papaya
Neutru
Amar, dulce
P, St
U
Patlagina
Rece
Dulce
IG, IS
Yin
C, F
Papadie
Rece
Amar, sarat, dulce
VB, F, S
Sange
C, A
Pastarnac
Cald
Picant, dulce
F, P
Pepene galben
Rece
Dulce
C
Pepene verde
Rece
Dulce
VU, I, St
Yin
C, A
Pere
Racoros
Acru, dulce
P, St
Yin
C, F
Piersici
Cald
Acru, dulce
IG, IS, St
CS, R, CQ
Piper
Cald
Picant
St
CS
Portocale
Racoros
Acru, dulce
F
Praz
Cald
Picant, dulce
F
CS, R
Prune
Neutru
Acru, dulce
F
C
Ridiche
Racoros
Picant, dulce
P, St
U, F, CQ, T
Rodii
Neutru
Acru, dulce
VU
Yin
Rosii
Rece
Acru, dulce
F, St
Yin
Rubarba
Rece
Amar
IG
CS, C, T
Salata verde
Racoros
Amar, dulce
IG, St
C, A
Sfecla
Neutru
Dulce
I, F
Sange
Smochina
Neutru
Dulce
F, P, S
Qi, sange
C, T
Spanac
Racoros
Dulce
IG, St
Sange
Sparanghel
Rece
Amar, dulce
R, P
Yin
U, C
Struguri
Neutru
Acru, dulce
R, F, P, S
Qi, sange
A
Telina
Racoros
Amar, dulce
F, St
U, C, A
Varza
Neutru
Picant, dulce
IG, St
Vinete
Rece
Dulce
IG, F, S, St,
CS, C
Zmeura
Neutru
Acru, dulce
F, R
Yang
LISTA PRESCURTARILOR
MERIDIANE
ACTIUNI
P
Plaman
CQ
Promoveaza circulatia qi-ului
IG
Intestin gros
CS
Promoveaza circulatia sangelui
St
Stomac
C
Contracareaza caldura
S
Splina-pancreas
R
Contracareaza raceala
Inima
U
Contracareaza umezeala
IS
Intestin subtire
A
Elimina apa
VU
Vezica urinara
F
Dizolva flegma
R
Rinichi
T
Indeparteaza toxinele
VS
Vase-sex (pericard)
VB
Vezica biliara
U
Uter
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one